Kippen zijn zeer toffe huisdieren die bovendien goed met kinderen overweg kunnen. Veel gezinnen kiezen er daarom ook voor om kippen te houden. Bovendien zorgen kippen voor verse eieren. Je kan ze zelfs geheel tam maken, waardoor ze net zo aaibaar als een konijn of kat kunnen zijn. Los daarvan komt er uiteraard ook wel wat verzorging bij te kijken – daarom geven we je hierbij enkele belangrijke tips:

Kies het juiste ras

De oppervlakte die je beschikbaar hebt voor je kippen bepaalt mee welk type kippen je kan houden. Opteer voor een eerder klein kippenras als je ruimte eerder beperkt is. Wil je vooral eieren rapen, kies dan een “productief” ras, zoals bijvoorbeeld de witte legkip (ook wel Leghorn genoemd) of de Koekoek. Je kan uiteraard ook een sierkip nemen, dewelke prachtige vederen hebben – maar doorgaans behoorlijk wat minder eieren leggen.

Hou je kippen in de gaten

Kippen zijn sociale dieren en dus zet je ze sowieso best samen. Een groepje van vier of vijf kippen samen is doorgaans ideaal. Binnen een groep kippen (ook wel toom genoemd) heerst steeds een hierarchie. Als er een haan is, is deze doorgaans de leider – maar dit is niet altijd het geval. Een haan wordt vaak gezien als agressief, maar eigenlijk beschermt hij enkel de kippen en probeert hij vooral steeds de rust te bewaren. Los daarvan zijn conflicten uiteraard nooit uitgesloten. De kippen die het laagste staan in de hiërarchie worden soms hevig aangevallen. Grijp dus tijdig in als een bepaalde kip het hard te verduren krijgt.

Geef het juiste eten

Kippen hebben de reputatie alles te eten. Toch kan je kippen beter niet zomaar alles voorschotelen. Zo is het beter je kippen geen pikant eten te geven en evenmin eten dat veel zout bevat. Ben je echter niet zeker, dan kan je het steeds aan je kippen voorschotelen – als ze het niet lusten, zullen ze het sowieso laten liggen.

Webshop laten maken door KMO-Shops-Logo-Wit-XS - Copyright © 2024 - Hondenrennen.be