Eieren leggen vormt een belangrijk onderdeel van het leven van je kippen. Niets is lekkerder dan verse eieren uit je eigen tuin. Maar vanaf wanneer beginnen ze eigenlijk eieren te leggen en hoeveel eieren leggen kippen eigenlijk doorgaans?

Wanneer begint een kip eieren te leggen?

Een hen begint doorgaans op een leeftijd van 5 tot 6 maanden met het leggen van eieren. Het is aanbevolen om vanaf de 4de of 5de maand de hen legvoeding te geven. In legvoeding zit namelijk meer kalk, wat de eiproductie ondersteunt en ten goede komt.

Hoeveel eieren legt een kip?

Een doorsnee hen legt in de zomer ongeveer vijf eieren per week. Heb je drie hennen, dan kun je dus wekelijks een vijftien tal eieren verwachten. Dit is echter een gemiddelde, er zijn namelijk kippensoorten die amper eieren leggen, maar ook kippensoorten die jaarlijks 180 eieren of meer leggen. Kippenrassen die typisch veel eieren leggen zijn de Leghorn, Black Star, Red Star, Rhode Island Reds of de Plymouth Rock. De Lehorn is in Belgie misscien wel de bekendste. Een Leghorn legt doorgaans de meeste eieren per jaar. Zo kan een volgroeide Leghorn bijna iedere dag wel een ei leggen.  Kippen leggen bovendien in “seizoenen”. Na een legseizoen zal de hen stoppen met leggen. Na een aantal weken hervat ze dan haar volgende legseizoen en begint ze gewoon opnieuw eieren te leggen.

Webshop laten maken door KMO-Shops-Logo-Wit-XS - Copyright © 2024 - Hondenrennen.be